Magnesium

Magnesium, kokoveri ja punasolu

B -Mg ATK 8006

E -Mg ATK 8152

Elimistön magnesium on kaliumin tavoin pääosin intrasellulaarista. Ekstrasellulaaritilassa magnesiumista on vain 1 %, joten plasman magnesium pitoisuus ei kuvasta välttämättä hyvin koko elimistön magnesiumtilaa.

Magnesiumia tarvitaan elimistön energiataloudessa ja solun tuotantoprosesseissa. Se toimii lukuisten solujen sisällä ja solukalvoilla tapahtuvien monimutkaisten reaktioiden säätelijänä ja aktivaattorina ja on välttämätön noin 300 eri entsyymireaktiossa. Magnesium on tärkeä lihaksissa ja hermoimpulssien siirrossa. Magnesium liittyy valkuaisaineiden tuotantoon monin tavoin ja on tärkeä osa vasta ainemuodostuksessa. Se vaikuttaa monilla tavoilla immuunijärjestelmän toimintaan.

Indikaatiot

Elimistön magnesiumtasojen tutkiminen. Magnesiumin puutosepäily nestehoidossa, parenteraalisessa ravitsemuksessa, malabsorptiossa, munuaisinsuffisienssissa, diureettihoidossa. Sydämen rytmihäiriöt, takykardia, EKG-muutokset (pitkä QT-aika). Lisääntynyt neuromuskulaarinen ärtyvyys (tetania, lihasnykäykset).

Näyte

B -Mg, 5 ml litium- tai natriumhepariiniveri.

Sekoita näyte hyvin. Putkessa ei saa olla hyytymiä. Ota hivenainenäytteet viimeiseksi näytteenottoneulan puhdistamiseksi mahdollisista hivenainejäämistä. Jos on vain tämä pyyntö, ota ensin yksi ylimääräinen putki. Paastoa ei tarvita. Ei hivenainevalmisteita 12 h ennen näytteenottoa. Vastaus vakioidaan kokoveren Hkr-arvoon (B-PVK). Asiakkaan tulisi määrittää hematokriitti ennen näytteen lähettämistä ja ilmoittaa tulos lähetteessä. Ilman mitattua Hkr-arvoa käytetään vakio Hkr-arvoa.

E -Mg 10 ml litiumhepariiniverta (3 ml punasolumassaa, ks. ohje alla)

E -Mg näytteen käsittely

  •   sentrifugoi kokoveriputki
  •   poista sentrifugoinnin jälkeen plasma ja valkosolut punasolujen päältä
  •   lisää putkeen plasmaa vastaava määrä 0.9 % NaCl-liuosta
  •   sekoita näyte kääntelemällä
  •   sentrifugoi
  •   poista pesuliuos (NaCl) punasolujen päältä
  •   sekoita hyvin ennen lähettämistä

Säilytys ja lähetys

Näytteenottopäivänä lähetys huoneenlämmössä (lähetys ma-to). Viikonlopun yli säilytys pakastettuna, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

ICP-MS, Akkreditoitu menetelmä

Vastausaika

10 arkipäivää

Viitearvot, laskennalliset

B -Mg   naiset 1,14 – 1,62 mmol/l (hkr 0,39)

B -Mg   miehet 1,19 – 1,71 mmol/l (hkr 0,42)

Hkr-arvo vaikuttaa viitearvoihin. Samasta näytteestä voi tarvittaessa mitata myös Cu, K, Mn, P, Se ja Zn.

E -Mg   1,76 – 2,67 mmol/l

Tiedustelut

mila@mineraalilaboratoriomila.fi