E-vitamiini

E-vitamiini (Alfa-tokoferoli)
​fS-E-Vit    KL 3169

E-vitamiini (alfa-tokoferoli) on rasvaliukoinen vitamiini, joka on elimistön tärkeimpiä antioksidantteja. Se suojelee solukalvojen yhdisteitä, erityisesti monityydyttämättömiä rasvahappoja radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Se estää myös LDL-hiukkasten hapettumista ja voi suojata kudoksia raskasmetallien myrkyllisyydeltä. Alentuneet E-vitamiinin pitoisuudet voivat viitata rasvojen imeytymishäiriöön. Familiaarisessa hyperkolesterolemiassa E-vitamiinin pitoisuudet ovat selvästi kohonneet. Lapsilla ja nuorilla (alle 19 v) E-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat.

Indikaatiot

E-vitamiinin puutteen tai liikasaannin selvittäminen.

Esivalmistelu

Vaatii 12 tunnin paaston. Saa juoda lasin vettä ja ottaa tavanomaiset lääkkeet. Ei E-vitamiinivalmisteita 12h aikana.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. 12 tunnin paasto. Suojattava suoralta auringonvalolta.

Säilytys ja lähetys

Lähetys huoneenlämmössä näytteenottopäivänä. Viikonlopun yli säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC)

Vastausaika (arkipäivää)

5-10

Viitearvot

Laskennallinen

aikuiset 8 – 48 µmol/l

Huomautuksia

Samasta näytteestä voidaan määrittää myös A-vitamiini, KL 1113, beetakaroteeni, KL 3927 ja lykopeeni ATK 8017.

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 9.10.2023