E-vitamiini (Alfa-tokoferoli)
fS-E-Vit KL 3169
E-vitamiini (alfa-tokoferoli) on rasvaliukoinen vitamiini, joka on elimistön tärkeimpiä antioksidantteja. Se suojelee solukalvojen yhdisteitä, erityisesti monityydyttämättömiä rasvahappoja radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Se estää myös LDL-hiukkasten hapettumista ja voi suojata kudoksia raskasmetallien myrkyllisyydeltä. Alentuneet E-vitamiinin pitoisuudet voivat viitata rasvojen imeytymishäiriöön. Familiaarisessa hyperkolesterolemiassa E-vitamiinin pitoisuudet ovat selvästi kohonneet. Lapsilla ja nuorilla (alle 19 v) E-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat.
Indikaatiot
E-vitamiinin puutteen tai liikasaannin selvittäminen.
Esivalmistelu
Vaatii 12 tunnin paaston. Saa juoda lasin vettä ja ottaa tavanomaiset lääkkeet. Ei E-vitamiinivalmisteita 12h aikana.
Näyte
1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. 12 tunnin paasto. Suojattava suoralta auringonvalolta.
Säilytys ja lähetys
Lähetys huoneenlämmössä näytteenottopäivänä. Viikonlopun yli säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Nestekromatografia (HPLC)
Vastausaika (arkipäivää)
5-10
Viitearvot
Laskennallinen
aikuiset 8 – 48 µmol/l
Huomautuksia
Samasta näytteestä voidaan määrittää myös A-vitamiini, KL 1113, beetakaroteeni, KL 3927 ja lykopeeni ATK 8017.
Tiedustelut
mila@milalab.fi
Päivitetty 9.10.2023