D-vitamiini

D-vitamiini- 25-OH

S -D-25   KL 1220

D-vitamiini on rasvaliuokoinen vitamiini. D-vitamiinin esiastetta (kolekalsiferoli) muodostuu ihon 7-dehydrokolesterolista auringon UV-valon vaikutuksesta. Pieni osa saadaan ravinnosta (sienet, kala). Maksassa tapahtuvan hydroksylaation kautta syntyy D-vitamiinin 25-OH-muoto (S -D-25, kalsidioli), mikä on pääasiallinen verenkierrossa esiintyvä D-vitamiinimuoto. Biologisesti aktiivinen D-vitamiinimuoto (S -D-1,25, kalsitrioli) syntyy kalsidiolista munuaisissa 1-hydroksylaation kautta. Se vaikuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnassa hormonin tavoin ja parantaa näiden imeytymistä. D-vitamiinilla on myös monia muita vaikutuksia terveyteen ja sen osuutta monien sairauksien ehkäisyssä on tutkittu paljon. Elimistö muodostaa itse aktiivista kalsitrioli-muotoa (S -D-1,25).

Indikaatiot

D-vitamiinihoidon seuranta. Riskiryhmään kuuluvat: vanhukset, raskaana olevat naiset, alle 2-vuotiaat lapset jotka eivät saa D-vitamiinilisää, vähän auringonvaloa saavat esim. laitoshoitopotilaat.

Esivalmistelu

Saa syödä ja juoda normaalisti. Ei D-vitamiinivalmisteita 12 h ennen näytteenottoa.

Näyte

1,5 ml (minimi 1 ml) seerumia.

Säilytys ja lähetys

Lähetys huoneenlämmössä näytteenottopäivänä jos perillä seuraavana päivänä (ma-pe). Säilyy viikonlopun yli jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC)

Vastausaika

5-10 työpäivää

Viitearvot

alle 25 nmol/lvakava puutos
alle 50 nmol/lpuutos
50-75 nmol/lyleensä riittäväksi katsottu pitoisuus
75-120 nmol/ltavoitepitoisuus osteoporoosipotilailla
yli 375 nmol/ltoksinen määrä
Tulkinta perustuu Osteoporoosi Käypä hoito-suositukseen (8.12.2020)

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 26.7.2023