B6-vitamiinistatus

punasolu (Pyridoksaalifosfaatti)
​fE-ASATA(B6) ​ATK 8021                                                                                                                     Aspartaattiaminotransferaasin aktiivisuusmittaus

Pyridoksiini vitameerit eli B6-vitamiini on ryhmä aineita, joilla on B6-vitamiiniaktiivisuus. Ryhmään kuuluvat vapaa pyridoksiini, pyridoksaali ja pyridoksamiini. Pyridoksiini on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä koentsyyminä mm. aminohappo- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa.

Lähde: https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat/2276

Indikaatiot

Pyridoksaalifosfaatin puutostilan osoitus.

Esivalmistelu

Vaatii 12 tunnin paaston. Saa juoda lasin vettä ja ottaa tavanomaiset lääkkeet. Ei B6-vitamiinivalmisteita 12h aikana.

Näyte

6-7 ml EDTA- tai Li-hep- kokoverta (12 h paasto).

Säilytys ja lähetys

Kokoverinäyte: Lähetys näytteenottopäivänä huoneenlämmössä. Näyte on oltava perillä vuorokauden kuluessa (ma-pe).

Mikäli näytettä ei voi lähettää samana päivänä, se tulee sentrifugoida, plasma pitää poistaa ja punasolut pitää pestä fysiologisella suolaliuoksella. (Lisää putkeen plasmaa vastaava määrä suolaliuosta, sekoita näyte ja fuugaa. Poista fuugauksen jälkeen pesuliuos.) Punasolumassa pitää lopuksi laimentaa 1:1 aqualla . Laimennos jaetaan kahteen putkeen ja siitä mitataan hemoglobiini (B-vit Hb),  joka ilmoitetaan lähetteessä. Käsitelty näyte säilyy viikonlopun yli jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä jos perillä seuraavana päivänä.

Menetelmä

Entsymaattinen menetelmä, jossa analysoidaan B6-vitamiinista eli pyridoksiinista riippuvan  aspartaattiaminotransferaasin aktiivisuutta.

Vastausaika

10 arkipäivää

Viitearvot

fE-ASATA(B6)             0,41 – 0,81

Tulkinta

Ilmoitettu luku ilmaisee nollanäytteen ja stimuloidun näytteen välistä suhdetta. Mitä matalampi suhdeluku on, sitä enemmän elimistö tarvitsee B6 -vitamiinia.

Tiedustelut

mila@milalab.fi