B1-vitamiinistatus

Punasolu (Tiamiini)

​fE-TKA(B1) ATK 8019

fE-B1(vak) ATK 8212

Transketolaasientsyymin aktiivisuusmittaus

Tiamiini on vesiliukoinen B1-vitamiini, joka esiintyy elimistössä pääasiassa tiamiini-pyrofosfaattina (TPP). TPP on koentsyymi, jolla on tehtäviä mm. hiilihydraatti-aineenvaihdunnassa. Lähde: https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat/2278

Elimistössä tiamiini esiintyy vapaana sekä mono-, di- ja trifosfaattina. Tiamiinidifosfaatti on fysiologisesti aktiivinen B1-vitamiinimuoto ja sen osuus kokonaistiamiinista on noin 80%. Tiamiinivaje johtuu puutteellisesta ja yksipuolisesta ravinnosta tai imeytymishäiriöstä, jota voi aiheuttaa esim. alkoholi, oksentelu ja suolistosairaudet. Joidenkin lääkeaineiden on todettu provosoivan tiamiinivajetta (varsinkin diureetit).

Indikaatiot

Tiamiinin puutostilan osoitus. Wernicken taudin epäily neurologisten tai psyykkisten oireiden perusteella. Taudin riskiryhmiä ovat alkoholistit, aliravitut vanhukset, oksentelijat, syöpäpotilaat, suolistosairautta potevat ja parentaalista ravintoa saavat.

Esivalmistelu

Vaatii 12 tunnin paaston. Saa juoda lasin vettä ja ottaa tavanomaiset lääkkeet. Ei B1-vitamiinivalmisteita 12h aikana.

Näyte

6-7 ml EDTA- tai Li-hep-kokoverta (12 h paasto).

Säilytys ja lähetys

Kokoverinäyte: Lähetys näytteenottopäivänä huoneenlämmössä. Näyte on oltava perillä vuorokauden kuluessa (ma-pe). Älä pakasta, jos et pysty pesemään punasoluja ja laimentamaan näyte.

Mikäli näytettä ei voi lähettää samana päivänä, se tulee sentrifugoida, plasma pitää poistaa ja punasolut pitää pestä fysiologisella suolaliuoksella. (Lisää putkeen plasmaa vastaava määrä suolaliuosta, sekoita näyte ja fuugaa. Poista fuugauksen jälkeen pesuliuos.) Punasolumassa pitää lopuksi laimentaa 1:1 aqualla. Laimennos jaetaan kahteen putkeen. Käsitelty näyte säilyy viikonlopun yli jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä seuraavana päivänä.

fE-B1(vak) -tutkimusta varten täytyy mitata laimennetusta punasolumassasta hemoglobiini ja ilmoittaa tulos laboratorioon.

Menetelmä

​fE-TKA(B1): Entsymaattinen menetelmä, jossa analysoidaan B1-vitamiinista, eli tiamiinista riippuvan transketolaasientsyymin aktiivisuutta.

fE-B1(vak): Laskennallinen, jossa lasketaan perusaktiivisuuden suhde punasoluhemolysaatin hemoglobiiniin.

Viitearvot

Laskennalliset

fE-TKA(B1) 0,76 – 0,99

fE-B1(vak) 0,8 – 2,6

Vastausaika

10 arkipäivää

Tulkinta

Ilmoitettu luku ilmaisee nollanäytteen ja stimuloidun näytteen välistä suhdetta. Mitä kauempana suhdeluku on arvosta 1, sitä enemmän elimistö tarvitsee B1 -vitamiinia.

Perusaktiivisuustasot ovat vertailukelpoisia mahdollisesta hemoglobiinitason muuttumisesta huolimatta.

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 26.7.2023