Aspartaattiaminotransferaasi

Aspartaattiaminotransferaasi

S -ASAT KL 1128

Aspartaattiaminotransferaasi eli ASAT on aminohappojen aineenvaihduntaan osallistuva entsyymi, joka katalysoi aminoryhmän siirtymistä aspartaatilta alfaketoglutaraatille reaktiossa, jossa muodostuu oksaloasetaattia ja glutamaattia. ASAT-entsyymiä esiintyy eniten sydänlihaksessa, maksassa ja luurankolihaksessa, mutta myös punasoluissa, munuaisissa, keuhkoissa ja haimassa.

Indikaatiot

Maksasairauksien diagnostiikka. Hepatiittien erotusdiagnostiikka ASAT/ALAT-suhteen perusteella. Lisätutkimus lihastautien diagnostiikassa. Sydäninfarktin tai muun lihasvaurion osoittaminen.

Näyte

1.0 ml (min 0.5 ml) hemolysoitumatonta seerumia. Hemolyysi aiheuttaa virheellisen korkeita S -ASAT -arvoja.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy jääkaapissa viikon, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä.

Vastausaika

1-2 arkipäivää

Viitearvot

lapset, 1 kk – 16 v                  alle 50 U/l
nuoret, 17 v                                .15-35 U/l
naiset, alkaen 18 v15-35 U/l
miehet, alkaen 18 v15-45 U/l
​Aikuisten viitearvot ovat yhteispohjoismaisen NORIP-tutkimuksen mukaiset.

Tulkinta

Koska aspartaattiaminotransferaasientsyymiä esiintyy monissa kudoksissa, kohonnut ASAT-arvo on melko epäspesifinen löydös. Akuutissa virushepatiitissa ASAT-arvo voi nousta jopa monikymmenkertaiseksi viitearvoihin verrattuna ollen korkeimmillaan toksisissa ja iskeemisissä hepatiiteissa. Näissä tiloissa ASAT-arvo nousee ennen ikteerisyyden ilmaantumista. Verrattuna ALAT-arvoon, ASAT nousee yleensä lievemmin virus-, lääkeaine- ja autoimmuunihepatiittien yhteydessä. Sen sijaan vaikeassa, toksisessa hepatiitissa ja alkoholihepatiitissa ASAT-arvo kohoaa ALAT-arvoa enemmän.

Kahden aminotransferaasientsyymin suhdetta (ASAT/ALAT) voidaan hyödyntää maksatulehduksen syyn selvittämisessä.

ASAT/ALAT -suhde alle 1 viittaa virus-, lääkeaine- tai autoimmuunihepatiittiin

ASAT/ALAT -suhde yli 1 viittaa vaikeaan toksiseen hepatiittiin

ASAT/ALAT -suhde yli 2 viittaa alkoholihepatiittiin

ASAT-arvo nousee myös sydäninfarktissa, keuhkoemboliassa, pankreatiitissa, lihasdystrofioissa, lihasrasituksen jälkeen sekä hemolyyttisissä tiloissa. Edellä mainituissa tiloissa ALAT-arvo nousee lievemmin, jolloin ASAT/ALAT-suhde on myös korkea.

​Aikuisten viitearvot ovat yhteispohjoismaisen NORIP-tutkimuksen mukaiset.

Huomautuksia

Samasta näytteestä voidaan määrittää myös ​S -ALAT (KL 1026), S -AFOS (KL 1046), S -GT (KL 1489), S -hsCRP (ATK 8022), S -K (KL 2001), S -Na (KL 2382).

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 9.10.2023