Triglyseridit
fS-Trigly KL 2770
Ruoan sisältämät rasvat ovat pääasiassa triglyseridejä. Triglyseridi koostuu glyserolista ja siihen liittyneestä kolmesta rasvahaposta. Paitsi ruoan mukana tuotuna, triglyseridejä muodostuu myös elimistössä, etupäässä maksassa. Aterioinnin jälkeen verenkierrossa triglyseridejä sisältävät kylomikronit saavat pinnalleen apoC-II-proteiineja, joita tarvitaan triglyseridien kohdekudosten, rasva- ja lihaskudosten lipoproteiinilipaasientsyymin (LPL) aktivoimiseksi. LPL hydrolysoi triglyseridit vapaiksi rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Vapautuneet rasvahapot kuljetetaan kudoksille ja glyseroli kuljetetaan maksaan. Rasvakudoksessa rasvahapot varastoituvat triglyserideinä, mutta lihaskudoksessa ne toimivat energialähteenä. Maksassa muodostuneet triglyseridit kuljetetaan VLDL-lipoproteiinin mukana verenkiertoon ja triglyseridien sisältämät rasvahapot vapautetaan kohdekudoksille vastaavasti LPL-entsyymin avulla.
Triglyseridimittaus on osa dyslipidemian (poikkeavat rasva-arvot) diagnostiikkatutkimuksia. (Muut tutkimukset: fS-Kol, fS-Kol-LDL ja fS-Kol-HDL). Dyslipidemian diagnoosin tulee perustua ainakin kahteen eri päivinä otettuun näytteeseen, joista määritetään kokonaiskolesteroli-, HDL-kolesteroli-, LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuus.
Indikaatiot
Lipidipaketin osana.
Näyte
Lipidipakettimääritys: 1 ml paastoseerumia, min 0,5 ml. Ikteerinen näyte ei kelpaa.
Säilytys ja lähetys
Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Säilyy viikon jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.
Menetelmä
Entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä.
Vastausaika
1-2 arkipäivää
Viitearvot
Tavoitearvo alle 1,7 mmol/l
Tavoitearvo perustuu Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n 27.10.2020 julkaisemaan Dyslipidemiat Käypä hoito-suositukseen.
Tulkinta
Korkea seerumin triglyseridipitoisuus voi johtua geneettisistä tekijöistä. Nuoruus- ja aikuisiässä ilmenevä primaarinen hypertriglyseridemia on autosomaalinen vallitsevasti periytyvä hyperlipidemia, jossa triglyseridipitoisuus voi nousta välille 2-10 mmol/l ja äärimmillään jopa yli 100 mmol/l. Korkeaan triglyseridipitoisuuteen, 5-10 mmol/l liittyy haimatulehduksen riski.
Muusta kuin perinnöllisistä syistä johtuva triglyseridipitoisuuden ns. sekundaarinen nousu voi liittyä monen eri tekijän aiheuttamaan tilaan. Tyypillinen tautimuoto liittyy insuliiniresistenssiin, metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen. Hypertriglyseridemian lisäksi tilaan liittyy pienentynyt HDL-kolesterolipitoisuus. suurentunut apoB-pitoisuus, mutta normaali LDL-kolesterolipitoisuus. Tilalle on ominaista myös maksan lisääntynyt VLDL-tuotto ja suoliston lisääntynyt kylomikronien tuotto sekä ko. hiukkasten hidastunut katabolia. Tila johtaa maksan rasvoittumiseen.
Triglyseridiarvot voivat nousta lisäksi runsaan alkoholinkäytön tai siitä johtuvan rasvamaksan syntymisen seurauksena sekä huonossa hoitotasapainossa olevassa sokeritaudissa, lihavuudessa, munuaisten vajaatoiminnassa, sappitietukoksessa, akuutissa pankreatiitissa, paraproteinemiassa ja kihdissä. Lääkkeistä diureetit suurina annoksina, beetasalpaajat ja estrogeenit (e-pillerit) voivat nostaa triglyseridipitoisuutta.
Matalia triglyseridiarvoja tavataan hypertyreoosissa, aliravitsemuksessa, malabsorptiossa, beetalipoproteiinien puutostiloissa ja hyperparatyreoosissa.
Viitteet
Dyslipidemiat, Käypä hoito-suositus, 14.12.2022. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä
Ravitsemustiede, Duodecim 2021 (toim. M. Mutanen, H. Niinikoski, U. Schwab, M. Uusitupa)
Huomautuksia
Samasta näytteestä voidaan määrittää myös fS-Krea (KL 2143), fS-Lipidit (KL 2245), fS-Fe (KL 2566), S -ALAT (KL 1026), S -AFOS (KL 1046), S -ASAT (KL 1128), S -GT (KL 1489), S -hsCRP (ATK 8022), S -K (KL 2001), S -Na (KL 2382).
Tiedustelut
mila@milalab.fi
Päivitetty 9.10.2023