Sinkki

SINKKI, kokoveri
B-Zn KL 2636

Sinkki osallistuu lähes kaikkiin aineenvaihdunnallisiin tapahtumiin elimistössä. Se on osallinen lukuisten elimistön entsyymien toiminnassa ja on siten välttämätön hivenaine mm. kasvulle. Sinkkiä tarvitaan antioksidanttina solurakenteiden suojauksessa. Sinkin puute voi aiheuttaa tulehdusherkkyyden lisääntymistä.

Indikaatiot

Hivenainesaannin tai –altistuksen seuraaminen. Sinkin puutoksen diagnostiikka.

Näyte

5 ml litium- tai natriumhepariiniveri. Sekoita näyte hyvin. Putkessa ei saa olla hyytymiä. Ota hivenainenäytteet viimeiseksi näytteenottoneulan puhdistamiseksi mahdollisista hivenainejäämistä. Jos on vain tämä pyyntö, ota ensin yksi ylimääräinen putki. Paastoa ei tarvita. Ei hivenainevalmisteita 12 h ennen näytteenottoa. Vastaus vakioidaan kokoveren hematokriittiarvoon (B-PVK). Asiakkaan tulisi määrittää hematokriitti (Hkr) ennen näytteen lähettämistä ja ilmoittaa tulos lähetteessä. Hkr-arvo on välttämätön tulosten tulkinnalle. Ilman mitattua Hkr-arvoa käytetään vakio Hkr-arvoa.

Säilytys ja lähetys

Näytteenottopäivänä lähetys huoneenlämmössä (lähetys ma-to). Viikonlopun yli säilytys pakastettuna, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

ICP-MS

Viitearvot

naiset 65 – 107 µmol/l (hkr 0.39)
miehet 68 – 115 µmol/l (hkr 0.42)

Hkr-arvo vaikuttaa viitearvoihin. Samasta näytteestä voi tarvittaessa mitata myös Cu, K, Mg, Mn, P ja Se.

Tiedustelut
martin.tornudd@mineraalilaboratoriomila.fi