P -Ox-LDL ATK 8053
Valtimokovettumataudin kehittymisen kannalta haitallisimpia ovat ns. pienet, tiheät LDL-partikkelit, jotka pääsevät helpoimmin verisuonen seinämän läpi endoteelin sisimpään kerrokseen intimaan. Nämä partikkelit ovat myös alttiimpia hapettumiselle ja niiden kerääntyminen intimaan saa aikaan tulehdusreaktion, mikä johtaa tulehdussolujen, monosyyttien kerääntymiseen paikalle. Monosyyttien erilaistuminen makrofageiksi johtaa LDL-hiukkasten lisääntyneeseen hapettumiseen ja hapettuneiden LDL-partikkelien kerääntymiseen makrofagien sisälle ns. jätereseptorien kautta. Hapettuneen LDL-määrän lisääntyessä makrofagit täyttyvät kolesterolista, mikä johtaa lopulta makrofagien muuntumiseen vaahtosoluiksi, tulehdustilan kroonistumiseen ja kolesterolin kerääntymiseen suonen seinämään. LDL-partikkelien hapettuminen ja kolesterolin kerääntyminen makrofageihin ja vaahtosolujen muodostuminen on oleellinen vaihe valtimokovettumataudin synnyssä.
Indikaatiot
Sydän ja verisuonitaudin, ateroskleroosin kehittymisen ja metabolisen oireyhtymän riskiarviointi.
Esivalmistelu
Verinäyte. Saa syödä ja juoda normaalisti ennen näytteenottoa.
Näyte
1 ml EDTA- tai litiumhepariiniplasmaa tai seerumia
Säilytys ja lähetys
Säilytä jääkaapissa jos lähetys samana päivänä. Huoneenlämpösäilytystä tulisi välttää. Jos lähetys näytteenottopäivänä ei mahdollista, säilytä pakastettuna.
Menetelmä
ELISA
Vastausaika
10-15 arkipäivää
Viitearvot
Koronaaritaudin riskiarviointi
< 45 U/l matala riski (suositusarvo)
45 – 59 U/l kohtalainen riski
60 – 79 U/l korkea riski
> 79 U/l hyvin korkea riski
Arvot perustuvat menetelmävalmistajan (Mercodia, 2014) ilmoitukseen.
Tulkinta
Merkittävästi kohonneita hapettuneen LDL:n pitoisuuksia tavataan rintakipupotilailla, sydäninfarktipotilailla, oireettomilla, subkliinistä valtimokovettumatautia sairastavilla sekä todennettua valtimokovettumatautia sairastavilla potilailla. Hapettuneen LDL:n pitoisuus nousee myös metabolisessa syndroomassa, lihavuudessa, alentuneen sokerinsiedon, diabeteksen sekä hoitamattoman hypotyreoosin yhteydessä.
Hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuuteen alentavasti vaikuttavat kasvispainotteinen ruokavalio, laihduttaminen, hyvä sokeritasapaino ja tupakoinnin lopettaminen.
Tiedustelut
mila@milalab.fi
Päivitetty 18.9.2024