Kalium

KALIUM, kokoveri

B -K ATK 8005

Kalium vaikuttaa elimistön tärkeimmässä entsyymijärjestelmässä, ns. ionipumpussa, joka ylläpitää elimistön sähköisiä ilmiöitä ja on perusmekanismi mm. hermoimpulssien kulussa. Kalium säätelee sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa ja se on välttämätön sydämen normaalille rytmille. Sillä on suuri merkitys verenpainetaudin hoidossa. Veren kaliumista 95 % on solun sisäistä. Kokoverimittaus kuvaa kaliumin pitkäaikaista saantia. Sekä solun ulkoisen kaliumin (seerumin kalium, S -K) , että solun sisäisen kaliumin (B -K) mittaukset ovat tärkeitä veren kaliumtasojen arvioinnissa.

Indikaatiot

Kokoveren kaliumtasojen tutkiminen. Elimistön ionipumpun toiminnan arvioiminen.

Näyte

5 ml litium- tai natriumhepariiniveri. Sekoita näyte hyvin. Putkessa ei saa olla hyytymiä. Ota hivenainenäytteet viimeiseksi näytteenottoneulan puhdistamiseksi mahdollisista hivenainejäämistä. Jos on vain tämä pyyntö, ota ensin yksi ylimääräinen putki. Paastoa ei tarvita. Ei hivenainevalmisteita 12 h ennen näytteenottoa. Vastaus vakioidaan kokoveren Hkr-arvoon (B -PVK). Asiakkaan tulisi määrittää hematokriitti ennen näytteen lähettämistä ja ilmoittaa tulos lähetteessä. Hkr-arvo on välttämätön tulosten tulkinnalle. Ilman mitattua Hkr-arvoa käytetään vakio Hkr-arvoa.

Säilytys ja lähetys

Näytteenottopäivänä lähetys huoneenlämmössä (lähetys ma-to). Viikonlopun yli säilytys pakastettuna, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

ICP-MS, Akkreditoitu menetelmä

Vastausaika

10 arkipäivää

Viitearvot, laskennalliset

naiset 34,2 – 47,4 mmol/l (hkr 0,39)
​miehet 35,4 – 50,6 mmol/l (hkr 0,42)

Hkr-arvo vaikuttaa viitearvoihin. Samasta näytteestä voi tarvittaessa mitata myös Cu, Mg, Mn, P, Se ja Zn.

Tiedustelut

mila@milalab.fi