Fosfori

FOSFORI, kokoveri
​B -P ATK 8008

Fosfori ja sen yhdisteet ovat elimistön rakenteissa ja toiminnassa tärkeitä ravintotekijöitä. Erilaiset fosforisuolat (fosfaatit) osallistuvat lukuisiin aineenvaihdunnan välivaiheisiin ja niillä on suuri merkitys solujen energiataloudessa. Fosfori on rakenneosana nukleiinihapoissa (DNA ja RNA), jotka muodostavat kaikkien solujen geneettisen koodin. Fosfori on välttämätön ravintotekijä valkuaisaineiden tuotannossa, kasvussa ja soluvaurioiden korjauksissa. Se on myös välttämätön alkuaine energian tuotannossa ja kuljetuksessa. Sillä on tärkeitä tehtäviä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen palamisessa.

Indikaatiot

Elimistön fosforivarastojen arviointi.

Näyte

5 ml litium- tai natriumhepariiniverta. Sekoita näyte hyvin. Putkessa ei saa olla hyytymiä. Ota hivenainenäytteet viimeiseksi näytteenottoneulan puhdistamiseksi mahdollisista hivenainejäämistä. Jos on vain tämä pyyntö, ota ensin yksi ylimääräinen putki. Paastoa ei tarvita. Ei hivenainevalmisteita 12 h ennen näytteenottoa. Vastaus vakioidaan kokoveren Hkr arvoon (B -PVK). Asiakkaan tulisi määrittää hematokriitti ennen näytteen lähettämistä ja ilmoittaa tulos lähetteessä. Hkr-arvo on välttämätön tulosten tulkinnalle. Ilman mitattua Hkr-arvoa käytetään vakio Hkr-arvoa.

Säilytys ja lähetys

Näytteenottopäivänä lähetys huoneenlämmössä (lähetys ma-to). Viikonlopun yli säilytys pakastettuna, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmän periaate

ICP-MS, Akkreditoitu menetelmä

Vastausaika

10 arkipäivää

Viitearvot, laskennalliset

naiset 9,8 – 13,1 mmol/l (hkr 0,39)
​miehet 9,9 – 13,5 mmol/l (hkr 0,42)

Hkr-arvo vaikuttaa viitearvoihin. Samasta näytteestä voi tarvittaessa mitata myös Cu, K, Mg, Mn, Se ja Zn.

Tiedustelut

mila@mineraalilaboratoriomila.fi