B2-vitamiinistatus

punasolu (Riboflaviini)

fE-GRA(B2) ATK 8020

fE-B2(vak) ATK 8206

Glutationireduktaasientsyymin aktiivisuusmittaus

Riboflaviini eli B2 -vitamiini on ihmiselle välttämätön vesiliukoinen vitamiini. Sitä tarvitaan moniin tehtäviin aineenvaihdunnassa. Se on välttämätön mm. ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Riboflaviinia on solujen hapetus-pelkistysreaktioiden kannalta tärkeissä koentsyymeissä, flaviininukleotideissa.

Indikaatiot

B2-vitamiinin puutostilan osoitus.

Esivalmistelu

Vaatii 12 tunnin paaston. Saa juoda lasin vettä ja ottaa tavanomaiset lääkkeet. Ei B2-vitamiinivalmisteita 12h aikana.

Näyte

6-7 ml EDTA- tai Li-hep- kokoverta (12 h paasto).

Säilytys ja lähetys

Kokoverinäyte: Lähetys näytteenottopäivänä huoneenlämmössä. Näyte on oltava perillä vuorokauden kuluessa (ma-pe). Älä pakasta, jos et pysty pesemään punasoluja ja laimentamaan näyte.

Mikäli näytettä ei voi lähettää samana päivänä, se tulee sentrifugoida, plasma pitää poistaa ja punasolut pitää pestä fysiologisella suolaliuoksella. (Lisää putkeen plasmaa vastaava määrä suolaliuosta, sekoita näyte ja fuugaa. Poista fuugauksen jälkeen pesuliuos.) Punasolumassa pitää lopuksi laimentaa 1:1 aqualla. Laimennos jaetaan kahteen putkeen. Käsitelty näyte säilyy viikonlopun yli jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä jos perillä seuraavana päivänä.

fE-B2(vak) -tutkimusta varten täytyy mitata laimennetusta punasolumassasta hemoglobiini ja ilmoittaa tulos laboratorioon.

Menetelmä

fE-GRA(B2): Entsymaattinen menetelmä, jossa analysoidaan B2-vitamiinista, eli riboflaviinista riippuvan glutationireduktaasientsyymin aktiivisuutta.

fE-B2(vak): Laskennallinen, jossa lasketaan perusaktiivisuuden suhde punasoluhemolysaatin hemoglobiiniin.

Viitearvot

Laskennalliset

fE-GRA(B2) 0,59 – 0,98

fE-B2(vak) 0,7 – 1,5

Vastausaika

10 arkipäivää

Tulkinta

fE-GRA(B2): Ilmoitettu luku ilmaisee nollanäytteen ja stimuloidun näytteen välistä suhdetta. Mitä kauempana suhdeluku on arvosta 1, sitä enemmän elimistö tarvitsee B2 vitamiinia.

Perusaktiivisuustasot ovat vertailukelpoisia mahdollisesta hemoglobiinitason muuttumisesta huolimatta.

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 26.7.2023