Alaniiniaminotransferaasi

Alaniiniaminotransferaasi

​S -ALAT, KL 1026

Alaniiniaminotransferaasi eli ALAT on aminohappojen aineenvaihduntaan osallistuva entsyymi, joka katalysoi aminoryhmän siirtymistä alaniinilta alfaketoglutaraatille reaktiossa, jossa muodostuu pyruvaattia ja glutamaattia. ALAT-entsyymiä esiintyy erityisesti maksassa, mutta sitä on myös pienempiä pitoisuuksia lihaksissa, keuhkoissa, munuaisissa ja sydämessä.

Indikaatiot

Maksasairauksien diagnostiikka ja seuranta.

Näyte

1 ml (minimi 0,5 ml) hemolysoitumatonta seerumia.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 7 pvä jääkaapissa tai pakastimessa (-20 °C). Lähetys huoneenlämmössä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa. Pidempiaikainen pakastus saatta alentaa ALAT-aktiivisuutta.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä.

Vastausaika

1-2 arkipäivää

Viitearvot

lapset, 0 – 16 v             alle 40 U/l
miehet, alkaen 17 v      alle 50 U/l
naiset, alkaen 17 v        alle 35 U/l
Aikuisten viitearvot perustuvat Huslabin julkaiseman (2014) viitearvoaineiston tuloksiin.

Tulkinta

Kohonneet ALAT-arvot kuvastavat tavallisimmin maksasolujen tulehdusta tai vaurioitumista. Akuutissa hepatiitissa, joka voi olla viruksen tai lääkeaineen aiheuttama, ALAT-arvo voi nousta jopa monikymmenkertaiseksi viitearvoihin verrattuna. Kohonneita arvoja nähdään jo taudin subkliinisessä vaiheessa sekä ennen kuin ilmenee ikteerisyyttä. Kroonisessa hepatiitissa ja maksakirroosissa taudin alkuvaiheen kohonnut ALAT-arvo pienenee taudin vaikeusasteen lisääntyessä, mikä kuvastaa maksan parenkyymisolujen määrän vähenemistä. ALAT-arvo nousee myös sappitietukosten yhteydessä ja näistä selvemmin intrahepaattisen sappistaasin yhteydessä.

Lihavuus ja maksan rasvoittuminen voivat myös nostaa ALAT-arvoa samoin runsas pitkään jatkunut alkoholinkäyttö. Toisaalta lyhytaikainen runsaskaan alkoholin nauttiminen ei aiheuta ALAT-arvon nousua. Lääkeaineet kuten parasetamoli, statiinit, oksikodoni sekä huumeet voivat nostaa ALAT-arvoa.

Maksavaurioiden lisäksi ALAT-arvojen nousun syynä voivat olla keuhkoinfarkti, munuaisten vajaatoiminta, sepsis sekä lihasdystrofia.

Huomautuksia

Samasta näytteestä voidaan määrittää myös S -AFOS (KL 1046), S -ASAT (KL 1128), S -GT (KL 1489), S -hsCRP (ATK 8022), S -K (KL 2001), S -Na (KL 2382).

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 9.10.2023