Magnesium, kokoveri ja punasolu
B -Mg ATK 8006
E -Mg KL 2300
Magnesium on elimistön keskeinen hivenaine, joka toimii ainakin 300 entsyymin kofaktorina osana elimistön aineenvaihduntatapahtumia. Aikuisella noin 54 % magnesiumista on luustossa ja 45 % lihaksissa ja muissa pehmytkudoksissa. Magnesium on välttämätön solujen energia-aineenvaihdunnassa tärkeän ATP:n tuotannossa, lihassupistuksessa sekä hermoimpulssin siirrossa. Magnesium stabiloi RNA:n ja DNA:n rakenteita sekä osallistuu nukleiinihappojen toimintaan proteiinisynteesin eri vaiheissa. Magnesium vaikuttaa sydänlihaksen supistuvuuteen, impulssimuodostukseen ja johtavuuteen.
Magnesiumista vain noin 1 % on solujen ulkopuolella ja veren magnesiumista 70 % sijaitsee solujen sisällä. Magnesium imeytyy pääosin ohutsuolesta, osa myös paksusuolesta. Imeytymistä voi heikentää kasvisten sisältämä fytaatti sekä vähäinen proteiinin saanti. Tärkein magnesiumtasapainon säätely tapahtuu munuaisten kautta.
Kokoveren/punasolujen magnesiumpitoisuus kuvastaa elimistön magnesiumtasoa.
Indikaatiot
Elimistön magnesiumtasojen tutkiminen. Magnesiumin puutosepäily nestehoidossa, parenteraalisessa ravitsemuksessa, malabsorptiossa, munuaisinsuffisienssissa, diureettihoidossa. Sydämen rytmihäiriöt, takykardia, EKG-muutokset (pitkä QT-aika). Lisääntynyt neuromuskulaarinen ärtyvyys (tetania, lihasnykäykset).
Näyte
B -Mg, 2 ml litium- tai natriumhepariiniveri.
Sekoita näyte hyvin. Putkessa ei saa olla hyytymiä. Ota hivenainenäytteet viimeiseksi näytteenottoneulan puhdistamiseksi mahdollisista hivenainejäämistä. Jos on vain tämä pyyntö, ota ensin yksi ylimääräinen putki. Paastoa ei tarvita. Ei hivenainevalmisteita 12 h ennen näytteenottoa. Vastaus vakioidaan kokoveren Hkr-arvoon (B-PVK). Asiakkaan tulisi määrittää hematokriitti ennen näytteen lähettämistä ja ilmoittaa tulos lähetteessä. Ilman mitattua Hkr-arvoa käytetään vakio Hkr-arvoa.
E -Mg 9 ml litiumhepariiniverta (3 ml punasolumassaa, ks. ohje alla)
E -Mg näytteen käsittely
- sentrifugoi kokoveriputki
- poista sentrifugoinnin jälkeen plasma ja valkosolut punasolujen päältä
- lisää putkeen plasmaa vastaava määrä 0.9 % NaCl-liuosta
- sekoita näyte kääntelemällä
- sentrifugoi
- poista pesuliuos (NaCl) punasolujen päältä
- sekoita hyvin ennen lähettämistä
Säilytys ja lähetys
Näytteenottopäivänä lähetys huoneenlämmössä (lähetys ma-to). Viikonlopun yli säilytys pakastettuna, lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
ICP-MS, Akkreditoitu menetelmä (B -Mg)
Vastausaika
10 arkipäivää
Viitearvot, laskennalliset
B -Mg naiset 1,14 – 1,62 mmol/l (hkr 0,39)
B -Mg miehet 1,19 – 1,71 mmol/l (hkr 0,42)
Hkr-arvo vaikuttaa viitearvoihin. Samasta näytteestä voi tarvittaessa mitata myös Cu, K, Mn, P, Se ja Zn.
E -Mg 1,76 – 2,67 mmol/l
Viitealueet on laskettu Mineraalilaboratorio Milan tutkimustietokannasta, josta viitejakaumasta on poistettu selvästi poikkeavat tulokset. Loppuaineistosta on määritetty 90 %:n keskipersentiiliväli. Päivitetty viimeksi 2017.
Tulkinta
Magnesiumia on hyvin saatavilla elintarvikkeista. Runsaasti magnesiumia on vihreissä kasviksissa, täysjyväviljassa, pähkinöissä ja suklaassa. Muita magnesiumlähteitä ovat maitovalmisteet ja kivennäisvedet.
Magnesiumpuutoksen oireet voivat olla hyvin moninaiset johtuen magnesiumin laajasta osallisuudesta elimistön toimintoihin. Puutosoireita voi esiintyä keskushermoston, lihasten, mahasuolikanavan sekä kardiovaskulaaristen toimintojen osalta. Oireet liittyvät tiloihin tai lääkityksiin, joissa magnesiumin imeytymiseen suolistosta tai munuaisten toimintaan liittyy vajausta. Neuromuskulaarisina oireina esiintyy lihasnykäyksiä, lihasheikkoutta, puutumista, pistelyä ja jalkakramppeja. Gastrointestinaalisia oireita ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi, vatsakivut, ripuli tai ummetus. Kardiovaskulaarisina oireina esiintyy kammioperäisiä rytmihäiriöitä. Magnesiumin puutokseen liittyy myöskin hypokalemia sekä hypokalsemia.
Paitsi magnesiumin puutokseen munuaisten vajaatoiminta voi pahimmillaan johtaa toisaalta hypermagne-semiaan tiloissa, joissa käytetään magnesiumia sisältäviä lääkkeitä kuten antasideja ja laksatiiveja. Oireet ovat tällöin myöskin puutosoireiden kaltaisia, pahoinvointia ja oksentelua. Muita oireita ovat verenpaineen lasku sekä syvien jännerefleksien katoaminen.
Magnesiumtaseen muutosten seuraamiseen mittaukset seerumista tai plasmasta eivät sovellu johtuen munuaisten tehokkaasta magnesiumpitoisuuden säätelystä. Kokoveri-/punasolumittaus magnesiumtasojen pidempiaikaiseen seurantaan on tähän selvästi parempi.
Tiedustelut
mila@milalab.fi
Päivitetty 29.3.2024