Glutamyylitransferaasi

Glutamyylitransferaasi

S -GT KL 1489

Glutamyylitransferaasi on solunsisäinen aminohappojen aineenvaihduntaan osallistuva entsyymi, joka katalysoi glutamyyliryhmän siirtoa aminohappojen ja peptidien välillä. GT-entsyymiä on erityisesti maksassa ja sappiteiden epiteelisoluissa, mutta myös haimassa, munuaisissa ja verisuonten endoteelissä.

Indikaatiot

Maksan ja sappiteiden sairauksien diagnostiikka ja seuranta. Alkoholin liikakäytön epäily.

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy jääkaapissa viikon, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä.

Vastausaika

1-2 arkipäivää

Viitearvot

1 kk – 16 v         alle 50 U/I
miehet, alk. 17 v  alle 60 U/I
naiset, alk. 17 v  alle 40 U/I
Aikuisten viitearvot perustuvat Huslabin julkaiseman (2014) viitearvoaineiston tuloksiin.

Tulkinta

Glutamyylitransferaasi kohoaa sekä intra- että ekstrahepaattisessa sappitietukoksessa ollen herkempi mittari AFOS-entsyymiin verrattuna. GT nousee maksakasvainten ja maksametastaasien yhteydessä sekä haiman maligniteettien ja pankreatiittien yhteydessä. Akuutissa hepatiitissa GT-nousu on hidasta, mutta arvo pysyy koholla viikkoja. Alkoholin runsas, säännöllinen käyttö indusoi GT:n entsyymiaktiivisuutta eikä johdu välttämättä maksan vaurioitumisesta. Alkoholinkäytön loputtua GT palutuu normaaliksi 2-3 viikon kuluessa. Myös lääkeaineiden, kuten barbituraattien, trisyklisten antidepressanttien, antiepileptien ja oraalisten ehkäisyvalmisteiden aiheuttaman GT-nousun katsotaan johtuvan GT-entsyymin aktivaatiosta.

GT nousee myös sydän- ja keuhkoinfarktissa, pneumonioissa, sydämen vajaatoiminnassa, ulseratiivisessa koliitissa ja bronkuskarsinoomassa. Lihavuus ja maksan rasvoittuminen voivat myös nostaa GT-arvoa jonkin verran.

Munuaissairauksien yhteydessä GT-aktiivisuus ei lisäänny plasmassa, vaan GT vuotaa virtsaan.

Huomautuksia

Samasta näytteestä voidaan määrittää myös ​S -ALAT (KL 1026), S -AFOS (KL 1046), S -ASAT (KL 1128), S -hsCRP (ATK 8022), S -K (KL 2001), S -Na (KL 2382).

Tiedustelut

mila@milalab.fi

Päivitetty 9.10.2023